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2024 Mental Health Cultural Community 
Continuing Education – Individual Grant Program 
Q U E S T I O N S  A N D  A N S W E R S  U P D A T E D  A U G U S T  6 ,  2 0 2 4  

Q1. I have a LMFT License and serve BIPOC and 
underrepresented individuals but am neither a person of color 
or underrepresented per Sec. 148E.010 MN Statutes. Why am I 
not eligible for a grant? 
A1. The statute authorizing this grant program, MN Statutes Sec. 144.1511, specifies that 
applicants must be members of communities of color or underrepresented communities as 
defined in Minnesota Statutes, section 148E.010, subdivision 20. 

Q2. I am currently in school and expect to become licensed in 
the coming months. Can I still apply for this grant, knowing that 
my license will be active shortly after the grant opportunity 
closes on April 1, 2025? 
A2. No, you cannot apply until your license is active. You must have an active license at the time 
of application. You may submit your application as soon as you receive your license if the 
opportunity is still available.  

Please note: Grants will be awarded to eligible applicants in the order in which applications are 
received. Once the funding has been fully spent, the MHCCCE opportunity will be closed. The 
availability of funding for future cycles will depend on actions by the Minnesota Legislature. 

Q3. I am licensed as an LISW but not as an LICSW. Why am I not 
eligible for this funding? 
A3. The state statute authorizing this grant funding specifies that MDH shall develop a program 
in consultation with the relevant mental health licensing boards. Licensing boards were clear 
that individuals eligible for this funding would need to be able to engage in clinical practice 
without supervision.  

Per MN Statutes Sec. 148E.110, licensed independent social workers may not engage in clinical 
practice without supervision.  

Q4. I am licensed as an LGSW. Why am I ineligible for this grant? 
A4. Please see Q3, above. Licensed graduate social workers may not engage in clinical practice 
without supervision. Please see Sec. 148E.106 MN Statutes for additional information. 

https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148E.010#stat.148E.010.20
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1511
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148E.110
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148E.106
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Q5. I am a licensed LP who works in both MN and WI but I live in 
Wisconsin. Can I apply for this grant? 
A. No, this opportunity is only available to Minnesota residents.  

Q6. Does this grant pay for supervision hours required to apply 
for one of the eligible licenses? 
A. No. Per the authorizing statute, this funding pays for continuing education only. 

Q7. I have my own practice and am not sure if I serve at least 
25% of patients who receive services through a sliding fee 
schedule or who are enrolled in a public state insurance 
program. Can I still apply?  
A7. All applicants must sign an attestation that they will adhere to this requirement if they 
receive a grant. 

Applicants who have their own practice may set up a formal sliding fee schedule meeting the 
standards established by the U.S. Department of Health and Human Services under Code of 
Federal Regulations, title 42, part 51c, chapter 303. 

Applicants will need to track the percentage of patient encounters delivered each year to state 
public program enrollees or patients receiving sliding fee schedule discounts and ensure that 
the percentage is 25% or higher.  

Q8. My spouse and I are both licensed professionals who live 
together. Can we both apply for this grant? 
A8. Yes. All eligible professionals may apply. 

Q9. I received this grant in the past. Can I reapply and use the 
funds to pay for my supervision hours as I continue to pursue 
supervision status? 
A9. No. The authorizing legislation specifies that this is grant is only for the continuing 
education coursework required to become a supervisor. Once you have completed your 
required coursework, you are ineligible for this grant. 

Q10. I registered for a SWIFT number but only received a 
registration number. Can I apply and use all zeroes in the 
application question that asks for my SWIFT ID? 

https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-I/subchapter-D/part-51c
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A10. No. You must have a valid SWIFT Supplier ID to apply. Your application will be returned as 
incomplete without entering a valid SWIFT Supplier ID. Please see page 14 of the RFP, ‘Section 
3.3, Application Instructions- Step 1’, for more information. This section includes the contact 
information for any questions you may have about obtaining your SWIFT ID. 

Q11. I am a Psychiatric Mental Health Nurse Practitioner but do 
not see this licensure included in the list of eligible professionals. 
Can I apply? 
A11. No. The authorizing legislation for the MHCCCE Grant Program, Sec. 144.1511 MN 
Statutes, states that these funds are for continuing education for the following professional 
licensees: social workers, marriage and family therapists, psychologists, and professional clinical 
counselors. At this time there are no plans to expand the eligibility for this program. MDH 
ORHPC welcomes feedback about our programs, which informs our future planning. 

Q12. I have a question about the requirement that I must work 
in a community mental health provider. How do I know my 
place of employment is a community mental health provider? 
A12. For the purpose of this grant, any care facility that is open to all members of the 
community and accepts public program enrollees, such as Medicaid and Medicare recipients, or 
allows patients to pay on a sliding fee schedule that is based on income, are considered to be 
community mental health providers. 

Q13. For how long would I need to deliver 25% of my services to 
public program enrollees or to patients that pay on a sliding fee 
schedule?  
A13. For the purpose of this grant, awardees must attest that they will meet this requirement 
for one calendar year after their grant begins, which is the date that the grant agreement is 
signed by all parties. 
Minnesota Department of Health 
Office or Rural Health and Primary Care 
PO Box 64975 
St. Paul, MN 55164-0882 
651-201-3895  
health.orhpc.workforcegrants@state.mn.us  
www.health.state.mn.us 

08/06/24 

To obtain this information in a different format, call: 651-201-3838. 

https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1511
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1511
mailto:health.orhpc.workforcegrants@state.mn.us
http://www.health.state.mn.us/

	2024 Mental Health Cultural Community Continuing Education – Individual Grant Program
	Q1. I have a LMFT License and serve BIPOC and underrepresented individuals but am neither a person of color or underrepresented per Sec. 148E.010 MN Statutes. Why am I not eligible for a grant?
	Q2. I am currently in school and expect to become licensed in the coming months. Can I still apply for this grant, knowing that my license will be active shortly after the grant opportunity closes on April 1, 2025?
	Q3. I am licensed as an LISW but not as an LICSW. Why am I not eligible for this funding?
	Q4. I am licensed as an LGSW. Why am I ineligible for this grant?
	Q5. I am a licensed LP who works in both MN and WI but I live in Wisconsin. Can I apply for this grant?
	Q6. Does this grant pay for supervision hours required to apply for one of the eligible licenses?
	Q7. I have my own practice and am not sure if I serve at least 25% of patients who receive services through a sliding fee schedule or who are enrolled in a public state insurance program. Can I still apply?
	Q8. My spouse and I are both licensed professionals who live together. Can we both apply for this grant?
	Q9. I received this grant in the past. Can I reapply and use the funds to pay for my supervision hours as I continue to pursue supervision status?
	Q10. I registered for a SWIFT number but only received a registration number. Can I apply and use all zeroes in the application question that asks for my SWIFT ID?
	Q11. I am a Psychiatric Mental Health Nurse Practitioner but do not see this licensure included in the list of eligible professionals. Can I apply?
	Q12. I have a question about the requirement that I must work in a community mental health provider. How do I know my place of employment is a community mental health provider?
	Q13. For how long would I need to deliver 25% of my services to public program enrollees or to patients that pay on a sliding fee schedule?


